Capo/capodastro

Wat is een capo/capodastro?

Een capo is de afkorting van Capodastro. Het is een klem die je op de hals van de gitaar klemt, hiermee maak je de snaarlengte korter en de toon dus hoger. Je kan een capo in elk gewenst vakje plaatsen.

Een capo geeft de mogelijkheid om makkelijker te zingen als je gitaar hoger klinkt, de druk op de snaren te veranderen en zo makkelijker te kunnen spelen en om moeilijke akkoorden te omzeilen. het plaatsen van een capo transporteer je een akkoord naar een lagere (makkelijkere) terwijl de toon gelijk kan blijven.

Sommige mensen zijn er van overtuigd dat een capo in een aantal muziekstukken onmisbaar is, omdat het naar hun mening mooier klinkt.

Soorten

Er zijn veel verschillende soorten capo’s omdat niet iedere capo op iedere gitaar past. Of het past is afhankelijk van de breedte van de gitaarhals. Deze is bijvoorbeeld bij een klassieke gitaar vlak, hier past dan ook alleen een ‘vlakke’ capo op.

De hals van een akoestische of elektrische gitaar is smaller en bol. Dat betekent dat je een smallere capo nodig hebt die een bolling heeft.

De bekendste aanbieders van capo’s zijn ‘Dunlop’, ‘G7th’, ‘Kyser’, ‘Fazley’ en ‘Shubb’.

Kosten

Een capo kost tussen ongeveer de 5 tot 40 euro.

Waar te koop?

Capo’s zijn zowel online (webshops) als offline (muziekwinkels) gemakkelijk te vinden.

gitaar-capo-wat-is-dat