Feedbackbuster

Wat is een feedbackbuster?

Een feedbackbuster is een rond afdekplaatje van rubber die je kunt plaatsen op het klankgat van je gitaar. De tool wordt door gitaristen vaak gebruikt om te voorkomen dat de ‘feedback’ van het geluid, dat ontstaat zodra ze op een iets harder volume gaan spelen tijdens bijvoorbeeld een optreden, voor afleiding zorgt.

De ‘feedback’ van het geluid’ is een soort galm/weerkaatsing van geluid dat ontstaat doordat harde gitaargeluiden door je klankgat tegen de binnenkant van je gitaar ‘kaatsen’ en weer terug keren het klankgat uit. Soms levert dat problemen op met een ingebouwde microfoon die meerdere geluiden op gaat nemen of een versterker die gaat piepen.

De feedbackbuster geeft dus de mogelijkheid om op een makkelijke manier op hoog volume te spelen en tegelijk controle te houden over de geluidsstromen. De Australische meestergitarist Tommy Emmanuel speelt bijna altijd met een feedbackbuster.

Soorten

Er zijn veel verschillende soorten feedback busters. Dat komt omdat het plaatje precies in je klankgat moet passen. Ook zijn er veel verschillen in sterktes en diktes. Het plaatje is wel altijd van zacht materiaal dat voorkomt dat je je gitaar beschadigt. Bekende aanbieders van feedbackbusters zijn ‘Boston’, ‘Maton’, ‘Martin’ en ‘Alhambra’.

Kosten

Een feedbackbuster kost meestal tussen de 10 en 30 euro.

Waar te koop?

Je kunt een stemapparaat zowel online (webshops) als offline (muziekwinkels) gemakkelijk vinden.

Extra aankooptip

Omdat het plaatje je klankgat precies moet afsluiten is het belangrijk dat je voor het juiste formaat kiest.

feedback-buster-op-gitaar
Bron: Musicallin