Hygrometer

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer is een analoog of digitaal apparaat dat de luchtvochtigheid van de ruimte waarin je je bevindt meet. Mensen die op zeer professionele basis gitaar spelen hebben vaak zo’n apparaat om de luchtvochtigheidsgraad in de kamer waar er gitaar gespeeld wordt en/of gestald staat in de gaten te houden. Een gitaar (een klassieke en akoestische gitaar sowieso) is namelijk van hout en gitaar reageert ontzettend op luchtvochtigheid. Hoe vochtig de ruimte is bepaalt namelijk ook hoe een gitaar klinkt, speelt en zelfs hoe lang hij ‘heel’ blijft. De ideale luchtvochtigheidsgraad voor een gitaar is tussen de 40% en de 50%.

Wanneer in de winter de kachel aan gaat kan het voor komen dat het zeer droog wordt in een ruimte. In zeer extreme gevallen komt het dan voor dat een gitaar zo te maken heeft gehad met luchtvochtigheids verschillen dat er scheuren in het hout ontstaan. Dat is zonde natuurlijk! Door gebruik te maken van een hygrometer kun je al het nodig is op tijd inspringen en iets doen aan de waarden in je kamer. Een simpele oplossing om de omgeving vochtiger te maken is door een bakje water op de verwarming te zetten of door meer planten te plaatsen.

Soorten

Hygrometers heb je in allerlei verschillende maten en vormen. Je hebt ze van kleine apparaatjes van met het formaat van een batterij tot aan een heus luchtbevochtiger systeem dat behalve de meting doet ook de ruimte op een constante houdt. Dan heeft een apparaat het formaat van een airco. De meest gebruikte hygrometers door gitaristen zijn die van het merk ‘Oasis’, ‘Taylor’ en ‘Dampit’.

Kosten

Een hygrometer kost tussen ongeveer de 15 tot 40 euro. Een compleet systeem inclusief bevochtiging kost zo rond de 100 euro.

Waar te koop?

Je kunt een hygrometer zowel online (webshops) als offline (muziekwinkels) gemakkelijk vinden. Omdat ze ook gebruikt worden voor het meten van luchtkwaliteit in bijvoorbeeld huiskamers kun je ze ook vaak vinden bij bouwmarkten.

hygrometer
Bron: Coolblue