Plectrum

Wat is een plectrum?

Een plectrum is een klein stukje kunststof of been of ander materiaal wat tussen de duim en de wijsvinger van de slaghand wordt gehouden en waarmee je de snaren los van elkaar of meerdere in één slag aanslaat. Je kunt ook een combinatie gebruiken tussen het aanslaan met een plectrum en het aanslaan met vingers. Je noemt dat dan hybride spelen. Vroeger werd een plectrum (meervoud plectra) nog weleens van schildpadschild gemaakt maar dat gebeurt inmiddels niet meer.

Soorten

Er zijn verschillende soorten plectra wat betreft materiaal, vorm en dikte. Het materiaal is meestal kunststof, been, plastic of hout. De vorm varieert ook enorm, al is de meest bekende wel de driehoekige vorm. Ook de dikte varieert. Hoe dikker de plectrum des te meer toon en volume je hebt maar je hebt daar meer techniek voor nodig omdat je meer weerstand maakt op de snaren. De soorten plectra met profiel hebben vaak de voorkeur omdat deze niet zo “draaien” in de hand.

Kosten

De goedkoopste plectra koop je voor een bedrag van rond de 1 euro. Wil je een iets kwalitatievere plectrum dan kost dat vaak rond de 5 euro. Speciaal gemaakte plectra kosten soms meer dan 10 euro.

Waar te koop

Plectra zijn te koop bij vrijwel iedere muziekwinkel. Wil je een hele speciale? Dan is de kans groter dat je deze online gaat vinden.

plectrum-voor-een-gitaar