Slide/bottleneck

Wat is een slide/bottleneck?

Een slide of bottleneck is een buisje of een massief stripje dat je over je vingers schuift en vervolgens gebruikt om gitaar te spelen. In plaats van de snaren in te drukken glijdt de gitarist met de slide over de snaren waardoor je een zangerig geluid krijgt. Het woord bottleneck is ontstaan omdat gitaristen vroeger ook nog wel de hals van een kapotgeslagen fles gebruikten als slide.

De muziekstijl die je met een slide/bottleneck produceert wordt ‘slidegitaar spelen’ genoemd. Oorspronkelijk werd dit veel gedaan in Hawaiaanse muziek. Je ziet tegenwoordig dat de muziekstijl ook veel in de bluesmuziek, en ook steeds vaker in de rockmuziek wordt toegepast. Een slide kun je op allerlei soorten gitaren gebruiken.

Soorten

Omdat het een tool is die over de gitarist(e) zijn of haar vinger heen geschoven moet worden zijn er verschillende formaten slides. Ook zijn er verschillende materialen beschikbaar. Meestal is een slide van metaal, maar er zijn ook kunststof of glazen slides verkrijgbaar. De keuze van het materiaal geeft in de muziek een net iets ander geluid.

Kosten slide/bottleneck

De kosten van een slide variëren nogal omdat er een ruime keuze is tussen formaten en materialen. Meestal betaal je tussen de 5 en de 35 euro.

Waar te koop

Je kunt een gitaarslide zowel online (webshops) als offline (muziekwinkels) gemakkelijk vinden.

Extra aankooptip

Is het de eerste keer dat je er mee aan de slag gaat en weet je dus niet welke maat je nodig hebt? Dan kun je beter overwegen een slide in een winkel te kopen waar je hem ook eerst kunt passen. Hij hoort netjes aan te sluiten op je vinger en niet tijdens je gitaarspel af te glijden.

slide-gitaar