Quick tip: De snaren van je akoestische gitaar vervangen in 11 stappen

Snaren-van-je-gitaar-vervangen-in-11-stappen

Quick tip: De snaren van je akoestische gitaar vervangen in 11 stappen

Ben je klaar voor een nieuwe gitaar voor maar 20 euro?! Koop dan eens een nieuw setje snaren. Je gitaar klinkt er weer heerlijk door, speelt lekker en voelt goed. Dat geeft speelplezier. Hieronder zie je de 11 stappen om de snaren van een akoestische gitaar te vervangen. Onderaan dit artikel laten we dezelfde stappen zien in een video.

Stap 1

Maak het pakje open, daar komen 6 zakjes uit. Op het zakje staat meestal een getal, een laag getal is dan meestal de dunste snaar en het hoog getal is de dikste snaar. Haal niet al je snaren er in een keer vanaf, dan gaat de spanning namelijk in één keer van je hals af. Dat is niet goed voor de gitaarhals.

Stap 2

Kijk naar hoe je snaren gewikkeld zijn. Meestal is dit aan de ene kant naar binnen en aan de andere kant naar buiten.

Stap 3

Pak je stringwinder en draai de eerste snaar aan de hals los. Zorg dat je eindigt met het gaatje waar de snaar doorheen moet naar je toe. Dit helpt je straks de snaar weer makkelijker door het gaatje heen te steken.

Stap 4

Pak weer je stringwinder en klik hiermee het pinnetje van de snaar waarmee je bezig bent (onderaan de gitaar) los. Op de afbeelding hieronder zie je hoe dat er uit ziet.1

lostrekken-gitaarpin
Stap 5

Haal de snaar los. Vroeger werden snaren nog wel eens gekookt om ze opnieuw te kunnen gebruiken, tegenwoordig gooien de meeste mensen gebruikte snaren weg.

Stap 6

Pak je nieuwe snaar. Wijs met de ronde kant van de snaar naar de achterkant van de gitaar. Steek nu de snaar ongeveer een halve centimeter je gitaar in. Op de afbeeldingen hieronder zie je hoe dat er uit ziet.

 
Stap 7

Druk het pinnetje hier bovenop en trek tegelijk voorzichtig aan je snaar

Stap 8

Trek de snaar aan de bovenkant van de gitaar door het oogje heen en houd ongeveer een hand extra ‘snaarruimte’. Op de onderstaande afbeelding zie je hoe groot de ruimte ongeveer moet zijn.

hoe-vervang-je-de-snaren-van-je-gitaar
Stap 9

Duw met je wijsvinger de snaar naar beneden. Maak een hoek in het stuk snaar wat al door het oogje heen is en draai de snaar vast. Het is belangrijk dat de snaar zelf de laagste wikkel is. 

Stap 10

Controleer tussentijds de andere kant van de gitaar op of het pinnetje goed blijft zitten. Voel je dat er spanning op de snaar komt? Dan is het tijd om even zachtjes te trekken aan de snaar. Doe dit aan de onderkant, in het midden en aan de bovenkant. Zo haal je alvast de ergste ‘nieuwe rek’ eruit.

Stap 11

Stem je snaar en knip je snaar af tot ongeveer een halve centimeter na het bovenste kopje.

Herhaal deze stappen bij je andere snaren en je hebt weer een zo goed als nieuwe gitaar! 

Klaar! Je nieuwe snaren zijn klaar voor gebruik 🙂 Heb je hulp nodig? Stuur ons dan gerust een berichtje. 
 
In de onderstaande video kun je de stappen bekijken.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen