Quick tip: De snaren van je klassieke gitaar vervangen in 5 stappen

vervangen-snaren-klassieke-gitaar

Quick tip: De snaren van je klassieke gitaar vervangen in 5 stappen

Wil je de snaren van je klassieke gitaar vervangen? Volg dan de onderstaande 5 stappen of de video onderaan deze pagina.

Het vervangen van de snaren van een klassieke gitaar gaat iets anders dan het vervangen van de snaren van een akoestische of elektrische gitaar. Dit heeft te maken met het materiaal van de snaar zelf. We maken hier gebruik van nylon snaren. Soms zie je een beetje metaal aan de bovenkant, de binnenkant blijft altijd van nylon.

  1. Bekijk de snaar. Aan één kant zit een buiging in de snaar, dit is de kant die aan de onderkant van je gitaar geplaatst wordt. We noemen dit in de video ook wel ‘het ratelslangetje’.
kronkel-snaren-klassieke-gitaar
  1. Pak je stringwinder, plaats deze op het stem mechanisme van je gitaar en draai de snaar los. De oude snaar gooi je weg.
  2. De gebogen kant (in de video het ratelslangetje genoemd) trek je door het gaatje aan de achterkant heen. Vervolgens draai je de snaar onder de rest van de snaar door en dan door het gaatje heen terug. Je hoeft geen knoop te leggen, je trekt de snaar aan zichzelf vast. Bij de onderste 3 snaren moet je een bolletje branden aan het uiteinde van de snaar. Dit bolletje zorgt ervoor dat de snaar niet los schiet. Je steekt de snaar aan en laat het even branden en dan blaas je dit uit. Wacht tot het bolletje wit wordt, dan is het bolletje goed afgekoeld. Wikkel vervolgens het stukje snaar met het bolletje 2x om de snaar heen. Bij de bovenste 3 snaren hoeft dit maar 1 keer. Bij de laatste drie moet dit dubbel gebeuren omdat de snaren gladder zijn.
Achterkant-snaren-klassieke-gitaar
  1. Zet je gitaar voor je op de grond neer. Steek de snaar aan de bovenkant van je gitaar ook door het gaatje heen. Pak weer je stringwinder en draai van je af totdat de snaar vast zit. De wikkeltjes probeer je netjes naast elkaar te laten lopen.
  2. Herhaal dit proces voor de rest van de snaren.


Goed om te weten: er zit heel veel rek in de nylon snaren. Je zult dus ontdekken dat het bij een klassieke gitaar langer kan duren voordat hij goed gestemd is.

Geen reacties

Je reactie toevoegen