Vrouwen in de gitaarindustrie

Vrouwen-in-de-gitaarindustrie

Vrouwen in de gitaarindustrie

Is het le of la guitar? In deze iets andere video dan dat jullie van Peter gewend zijn vertelt hij over waarom er in zijn ogen minder vrouwen gitaar spelen dan mannen. En over zijn missie om de gitaar net zo populair bij vrouwen als bij mannen te maken. Want een gitaar is niet mannelijk of vrouwelijk, een gitaar is en blijft er voor iedereen.

Hokjesdenken

Vanaf kinds af aan leren wij in hokjes te denken. Zo kent iedereen vast wel het fenomeen ‘jongens spelen met auto’s, vrouwen met poppen’. In de muziek zie je het fenomeen ‘vrouwen spelen viool, piano en dwarsfluit en mannen drummen of spelen gitaar’. Als je er over nadenkt eigenlijk iets heel geks.

Over de Key change initiative

Wist je dat er een partij bestaat genaamd het ‘key change initiative’? Deze partij zet zich nationaal en internationaal in om organisatoren van festivals zo ver te krijgen dat de helft van het aanbod bestaat uit vrouwen. In Peter z’n ogen zijn dit soort initiatieven echt nodig. Hij heeft namelijk echt meegemaakt dat een ‘muziekmakelaar’ zich aandient bij een organisator van een festival met ‘ik heb een vrouwenband voor jullie die op kan komen treden’ en dat er dan daadwerkelijk gezegd wordt dat dit niet nodig is omdat er ‘al een vrouw optreedt’. Andersom zou je nooit een festival organisator horen over dat er ‘al genoeg mannen optreden’. Iets om zeker eens bij stil te staan.

Fallussymbool

Sommige mensen verklaren de oververtegenwoordiging van mannen als gitaar spelers door dat de gitaar wordt gezien als een fallussymbool. Dat wil zeggen dat mannen het (gevoelsmatig) zien als een ‘verlengstuk’ van hun penis. 

Vrouwelijke rockgitaristen

Jennifer Batten is één van de bekendste gitaristen op aarde. Zij speelde met één van de grootste pop-iconen van de wereld, namelijk Michael Jackson. Zij is het levende bewijs dat je als vrouw, ondanks alle mensen die misschien denken dat een gitaar geen instrument voor vrouwen is, nog steeds een topgitarist kan worden.

Ook gitaar leren spelen?

Lessen van Peet’s Gitariteiten zijn er voor mannen, vrouwen, meiden en jongens. Én voor ieder niveau. Doe je mee? Laat je gegevens op deze pagina achter en start vandaag nog je gratis proefmaand!

Geen reacties

Je reactie toevoegen