Veelgestelde vraag: Wat is het juiste instapmodel gitaar en wat kost dat?

meerdere-gitaren-naast-elkaar-header

Veelgestelde vraag: Wat is het juiste instapmodel gitaar en wat kost dat?

Je hebt een enorme prijsrange in gitaren. De goedkoopste gitaar kost rond de €30,- en de duurste top gitaren kosten rond de €30 000,- (ja je leest het goed!) of zelfs nóg duurder. In dat laatste geval heb je overigens te maken met gitaren die bijvoorbeeld door populaire gitaarbouwers zijn gemaakt, van speciaal hout, gebruikt zijn door beroemde artiesten enzovoort.

Kosten van een instapmodel

Als je op zoek bent naar een goedkoop instapmodel gitaar, houdt dan rekening met een investering van minimaal rond de €100,-. In deze andere video vertel ik al kort over dat ik het afraadt om de allergoedkoopste gitaar te kopen als je start. Mijn ervaring is dat de allergoedkoopste gitaren minder goed afgesteld zijn, minder prettig spelen en er daardoor voor zorgen dat het starten met gitaar spelen moeilijker wordt. Vanaf dat instapmodel ga je naar een volgende gitaar zodra je daar klaar voor bent. Meestal is dat wanneer je zelf vind dat je toe bent aan wat nieuws, soms is het zodra je gitaardocent aangeeft dat je kan gaan denken aan een volgende gitaar. Er wordt ook wel gezegd: je bent klaar voor een gitaar die weer ‘beter dan jou is’. Met andere woorden; een gitaar met een potentieel veel mooiere sound dan je ‘instapgitaar’.

Naar een muziekwinkel

Als je besluit een gitaar te gaan kopen dan heb je daarvoor waarschijnlijk al bepaald of je voor een elektrische gitaar, een akoestische gitaar of een klassieke gitaar gaat. Hoe aantrekkelijk en eenvoudig het misschien ook lijkt om een gitaar online te kopen, raadt ik het je toch af om dat te doen. Net zoals je in een auto graag een proefritje maakt, is het aan te raden om een gitaar eerst eens vast te houden en te bespelen voordat je hem koopt. En net als bij het kopen van een auto kun je behalve met de auto zelf ook rekening houden met de plaats waar je de auto koopt. Er zijn winkels waar je enkel je gitaar koopt maar er zijn ook winkels waar ze je bijvoorbeeld jaarlijks oproepen voor een onderhoudsbeurt.

Ik raad je aan om een gitaarwinkel naar keuze te bezoeken en uit te leggen wat je gitaar speel doelen zijn. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je op een akoestische gitaar wilt leren spelen omdat je het leuk vindt om thuis op een gegeven moment een top 40 nummer te kunnen spelen. Geef ook aan wat je budget is. Nog een aanvullende tip; geef aan dat je op zoek bent naar een gitaar met een goede hals. Je ziet in de branche heel vaak dat de hals van de gitaar gedraaid is (dat noem je getordeerd). Dat geeft problemen in je geluid en in je speelgemak.

Vervolgens raad ik je aan om een aantal geschikte gitaren vast te houden en eens te bespelen (kun je nog niet spelen? Strijk dan wat losjes over de snaren). Je voelt waarschijnlijk nu de verschillen tussen de gitaren die je vast hebt gehad. En hoe is het formaat en het gewicht van de gitaar? Met andere woorden; welke vind je het fijnst?

Neem je tijd om een aantal verschillende gitaren te ‘bevoelen’ en te bespelen. Heb je die ene fijne gevonden? Dan is het tijd om af te rekenen en te starten met je eerste lessen.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen