Wat doet muziek met ons?

headphone-om-naar-muziek-te-luisteren-header

Wat doet muziek met ons?

Over smaak valt niet te twisten: iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur maar of je nu van klassieke muziek houdt of van hip hop. Muziek luisteren doet iets met je, ook al vind je het vreselijke muziek of je vind muziek in zijn algemeenheid verschrikkelijk: het laat niemand koud. Hoe kan dat?

Neuropsycholoog Erik Scherder zegt dat muziek onze hersenen activeert. Verschillende delen van de hersenen worden actief zodat we bijvoorbeeld de dwang krijgen om te gaan dansen omdat het motorische gedeelte van de grijze massa geprikkeld wordt.

Een muziekstuk kan je ook “raken” omdat de gebieden waar de emoties liggen geactiveerd worden. Er komt een soort stofje vrij wat zorgt voor dat gevoel. Als je met anderen muziek maakt komt er nog zo’n stofje vrij wat zorgt voor verbondenheid. Muziek zorgt dus voor saamhorigheid.

 

Positief voor de ontwikkeling van onze hersenen

Het is aangetoond dat het samenspel van hersenhelften van kinderen die een muziekinstrument spelen beter is ontwikkeld. Dat resulteert in dat kinderen die een muziekinstrument bespelen bijvoorbeeld beter zijn in taal. Dat komt omdat ze de kleine klankverschillen die in verschillende talen zitten beter kunnen onderscheiden.

Ook voor volwassenen is het gunstig om een instrument te bespelen. Mensen die dat doen zijn creatiever en de prefrontale cortex wordt getraind waardoor je je geheugen traint en je kan problemen beter aan, aldus Erik Scherder. Luisteren naar muziek maakt niet slimmer maar het is wel slim om muziek te maken dus!

Verdere voordelen

Muziek is ook een veilig en goedkoop middel tegen allerlei klachten, het verlaagt stress en ook pijnbeleving kan beïnvloed worden. Als de verbinding tussen de hersendelen niet meer zo goed is zoals bijvoorbeeld bij mensen met een trauma of autisme dan weet muziek vaak wel een “omweg” te vinden waardoor de verbinding wordt versoepeld of zelfs geheeld.

Deze alternatieve route werkt ook heel goed bij mensen met dementie. Zingen gaat vaak heel erg goed terwijl praten niet meer lukt. Ook in winkels wordt muziek ingezet om omzet te verhogen. Het is aangetoond dat als een winkel passende achtergrond muziek speelt mensen makkelijker iets kopen en wellicht ook meer. In de horeca werkt dat net zo.

Hoe muziek je ook aan kan zetten tot actie

Niet zo zeer muziek, maar wel geluid wordt ook ingezet om mensen juist te laten vertrekken ergens. Denk maar aan de welbekende ‘piano man’ die vaak aangezet wordt in een club, samen met het aan doen van de lichten. Je ziet meteen mensen de zaal verlaten. Of denk aan het irritante piepje op plaatsen waar hangjongeren zich anders verzamelen.

Ook leuk om te weten; muziek en criminaliteit hebben een connectie. Overigens geen negatieve, bepaalde muziek maakt je geen crimineel. Het is wel zo dat mensen met een bepaalde muzieksmaak eerder in het criminele circuit komen.

Dus: zet die speaker maar aan!

Je leest het al, muziek doet iets met je. En het maakt je niet crimineel 😉 Geniet ervan, wees er actief mee bezig en overweeg je kind(eren) een instrument te leren spelen. Het heeft aantoonbare voordelen! Het kan aantoonbaar je leven verrijken.

 

Geen reacties

Je reactie toevoegen